Sayfalar

Translate

6 Eylül 2013 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI

   Sonbahar kendini hissettirmeye başladı,kış yaklaşıyor.Yaz bitmeden kışlık yiyeceklerimizi yapmak lazım.Günümüzde marketlerde herşeyin hazırını bulmak mümkün olsa da kendi yaptığı bir başka olur insanın.Katkısız ,doğal ne kaldıysa artık,bulabildiğimiz kadar.Tabi imkanı,ortamı ve vakti olanlar için.
   Eskiden bir başkaymış kış hazırlıkları. Patlıcanlar,biberler,dolmalıklar kurutulur,erişteler kesilir,tarhanaların,salçaların kokusu buram buram sararmış bütün mahalleyi.Bütün komşular toplanır,sırayla yaparlarmış bütün işleri elbirliğiyle. Hele bir yandan yapılan sohbetlerin  tadı da bir başka olurmuş...
   Günümüzde ise kış hazırlıkları deyince derin donrurucu geliyor akla.Ne elimize geçerse atıyoruz dondurucuya.Herkes kendi kendine evinde yapıyor hazırlığını...
   Ben bu sene patlıcan,biber kurutmayla başladım kış hazırlıklarına:
   Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp,ipe diziyoruz.Önemli olan,çok sıkışık olmaması,yoksa biberler çürüyebilir.


    Kuruttuğumuz biberleri,robottan çekip ya da dövüp zeytinyağıyla karıştırarak pul biber yapabiliriz;Ege usulü tarhana çorbasının yanına yağda kızartabiliriz;yine patatesin yanına  kızartabiliriz; haşlayıp,soteleyip,sarımsaklı yoğurtla yiyebiliriz;bakliyat yemeklerinin içine lezzet vermesi için bir iki tane atabiliriz...

    Biberlerin bir kısmını doğrayıp derin dondurucuya koydum.Tavada hafif kızartıp,domatesle sotelediğinizde nefis kahvaltılık hazır.

      Patlıcanlarım da hala kurumakta...Kuru patlıcanları kışın haşlayıp,soğanla soteleyip,üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...