Sayfalar

Translate

10 Eylül 2013 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI-2

   EGE USULÜ TARHANA YAPIMI

   Kış aylarının vazgeçilmezidir,sıcacık tarhana çorbası.Yapımı ve malzemeleri her yörede değişiklik gösterir.Bazı yörelerde nohut,kızılcık,acı biber,kekik,maydanoz ilave edilir,bazı yörelerde buğdaydan yapılır.Kimisi bir hafta-on gün mayalandırır,kimisi bir günde yapar...Sonuçta lezzetine doyulmaz,besin değeri yüksek,pişmeye hazır tarhana çıkar ortaya...
   Kahramanmaraş yöresinde ise tarhanayı çorba dışında,çerez olarak,cips olarak ve çayın yanında tüketme kültürü de vardır.Ülkemizin her bölge ve yöresinde bilinen tarhanalardan farklı bir tarhana çeşididir,Maraş tarhanası.Bunun dışında Kastamonu Tarhanası,Uşak Tarhanası,Trakya Tarhanası,Kızılcık Tarhanası,bilinen meşhur tarhanalarımızdandır.


  Gelelim Ege usulü tarhananın yapımına:
       MALZEMELER
  3 kilo kuru soğan 
  3 kilo salçalık kırmızı biber
  1 kilo domates
  2 kilo süzme yoğurt
  1 demet tarhana otu
  tuz
  un
      Biberlerin çekirdekleri ayıklanır,irice doğranır.Soğanların kabukları soyulur.Domateslerle birlikte irice doğranır,büyükçe bir tencereye konur.Tarhana otu dediğimiz dereotunun tohumlanmış halidir.Güzel aroması nedeniyle tercih edilir.Bunun yerine,kekik,maydanoz,nane de kullanılabilir veya otsuz da yapılabilir tabi.Tarhana otunu(Tarhana otu dediğimiz dereotunun tohumlanmış halidir.Güzel aroması nedeniyle tercih edilir.Bunun yerine,kekik,maydanoz,nane de kullanılabilir veya otsuz da yapılabilir tabi.) sudan geçirip temiz tülbente sarıyoruz ve malzemelerimizin üzerine koyuyoruz.İki su bardağı kadar su ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz.Sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişiriyoruz.Tarhana otumuzun işi bitti,çıkarıp atabiliriz.Birazcık ılınınca başlıyoruz bu malzemeyi unla karıştırmaya.Büyükçe bir tahta kaşıkla sebzeleri unun her tarafına karıştırıyoruz.Suyunun hepsini birden koymayıp birazını ayıralım çünkü fazla gelebilir.Kıvamına göre ilave ederiz.Yoğurdumuzu azar azar ilave ediyoruz ve bütün malzemeyi birbirine iyice yediriyoruz.Hamur ne çok cıvık ne sert,ekmek hamuru kıvamında ele yapışır bir hamur oluyor.Üzerine un serpip temiz bir bezle kapatıyoruz.Mayalanması için hamurumuzu bekletiyoruz.Hemen ertesi gün yapmak da mümkün,biraz ekşisin isterseniz üç gün-bir hafta-on güne kadar serin bir yerde bekletebilirsiniz.Ara ara karıştırmak gerekiyor,günde en az bir kez.Benim tercihim üç gün,tam kıvamıdır.

    Sıra geldi tarhanamızı sermeye.Unlanmış tepsilere veya sadece bu iş için ayıracağınız temiz bezlere kaşık yardımıyla birer kaşık döküyoruz bütün tarhanayı.Gölge ve hafif rüzgarlı bir yere sermenizi tavsiye ederim,güneşte kurumak yerine tersine cıvıyıp,yumuşuyorlar çünkü.
  Hafifçe kabuklanınca elimizle bastırıp yassılaştırıyoruz hamurları.
Tekrar kurumaya yüz tutunca arkalarını çeviriyoruz.
Arkası da kurumaya başlayınca minik parçalara bölüyoruz hamurları.

Sürekli başlarında dolaşıp,evirip,çevirip,mıncıklayıp,parçalıyoruz yani boyutlarını küçültüyoruz devamlı.

Son olarak elek veya süzgeçten geçirip ovarak inceltiyoruz,granül haline getiriyoruz.Tarhanayı elek veya süzgeçten geçirirken takır takır kurumaması çok hafif nemli olması gerekiyor.Ama tamamen kurutup robottan geçirmek de mümkün.Nemli olursa hamurlar robotta yapışıp toparlanır.

   Granül hale gelen tarhanaları geniş sinilere seriyoruz .Kapalı ve gölge bir yerde ara ara karıştırarak bir hafta kadar iyice kurutuyoruz.Nemli kalmamasına dikkat ediyoruz.

   Tek başına yapması oldukça zahmetli,yakında  arkadaşlarınız,komşularınız,anneniz,kızınız,kim varsa toplanın hep bereaber yapın derim.Artık her yerde hazırını bulmak mümkün olsa da ev yapımı,doğal tarhananın lezzeti ve keyfi de başka tabi.Afiyet olsun...


  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...